
Què és l'ARTTERÀPIA?
El caràcter simbòlic del llenguatge artístic el possibilita com a eina perquè l'infant pugui establir un diàleg paral·lel al de la consciència, on la paraula és substituïda per la producció artística, i d’aquesta manera, sigui factible la sortida d’allò inconscient en forma de metàfora dintre de les produccions.
A partir de les creacions que sorgeixen, s'acompanya a l'infant en un procés o recorregut simbòlic mitjançant el llenguatge artístic proposat. Aquest procés situa a l'infant en un lloc que li permet la trobada amb noves formes de fer, i això té conseqüències en la relació amb si mateix i amb el seu entorn. Es té en consideració les diferències personals i culturals, i les possibilitats i límits de cada infant, buscant la seva implicació en aquest procés creador.
No es duen a terme intervencions directes, sinó que es treballa sobre allò que l'infant ha creat, així s'alleugen les possibles resistències amb les que es pugui anar trobant en aquest camí. Això suposa descartar les interpretacions i les evocacions directes a allò viscut, de manera que s’estableix un recorregut simbòlic a través d’intervenir en la forma de les produccions.
Tot i que en les sessions s'acostuma a partir d'un acompanyament en produccions plàstiques, segons l’evolució, les afinitats i les característiques de l'infant, es poden introduir altres llenguatges com l'escriptura, la narració, l’expressió corporal o la dramatització teatral, que hi interaccionin.
En cada sessió es presenta el material idoni en funció de l’evolució del procés. Es tracta d'una “recerca compartida” entre la mediadora i l'infant, on les descobertes de cada sessió orientaran què és el que convé suggerir per continuar en la següent.
La interacció amb el joc espontani
El joc és una activitat essencial per al desenvolupament emocional, social i neuro-cognitiu de l'infant. Proporciona una forma segura i accessible de deixar les exigències quotidianes, estimular la creativitat i explorar fantasies, idees i sentiments sense restriccions. En la pràctica artterapèutica acompanyant a infants, he pogut comprovar que el joc espontani aporta valors significatius quan es combina amb les disciplines artístiques, per això també pot formar part de les sessions donat que:
-
el joc és la manera natural dels nens i nenes d’expressar el seu potencial creatiu i posar en relació els dominis intern i extern.
-
facilita la implicació de l’infant en l’oferir-li la possibilitat d’expressar-se en un codi que li és propi i consubstancial.
-
afavoreix l’acompanyament a nens de molt curta edat
-
promou l’acostament a la utilització de determinats llenguatges artístiques quan la seva producció va lligada al joc.
-
incrementa la multidisciplinarietat i la imbricació dels diferents llenguatges expressius
En les sessions es poden establir diferents tipus de vinculació entre l’activitat lúdica espontània de l'infant i les seves produccions plàstiques, narratives, etc. en benefici del procés de transformació.
Raquel Vela, artterapeuta
Se sol dir que un fill et canvia la vida, i no puc estar-hi més d’acord. Qui va empescar-se la frase, potser es referia a les acrobàcies a nivell logístic amb les que de sobte et trobes, o tal vegada als processos profunds de transformació personal als que et veus abocada si aprofites l’ocasió i et deixes portar. En el meu cas, serveixen totes dues raons, ser mare ho va capgirar tot, i molts dels plantejaments vitals que fins al moment eren vàlids van deixar de ser-ho.
Aquests qüestionaments van arribar també a l’àmbit professional, i van posar en crisi la meva trajectòria en l'àmbit del paisatge i l'urbanisme per fer-me replantejar objectius i apostar per nous projectes més propers a interessos que havien quedat al voral del camí, o que van aparèixer fruit de les noves experiències de vida. En aquest punt es va creuar amb mi l’artteràpia.
La possibilitat de conjugar l’exploració del procés de creació com a eina de treball terapèutic, amb les meves inquietuds per facilitar respostes al malestar de tipus emocional i relacional que havia observat en els entorns infantils que freqüentava arran de ser mare, em van empènyer a reorientar la mirada i la dedicació professional cap el vessant social. Per aquest motiu, des de 2015, a més de dedicar-me al disseny d'entorns urbans posant en el centre la vida de les persones, tinc el privilegi d'acompanyar nens i nenes en el seu camí cap a un major benestar.
Formació
-
Formada en Sandplay (Associació Espanyola de Teràpia de Joc. Institut Gestalt de Catalunya, Barcelona, 2022-2023)
-
Postgraduada en anàlisi i intervenció sòcio-ambiental (Universitat de Barcelona-Universitat Autònoma de Barcelona, 2018-2019)
-
Màster en Artteràpia (AEC - Universitat de Vic, Barcelona, 2012-2015)
Disciplines artístiques
-
Il·lustració (Espai Francesca Bonnemaison, Diputació de Barcelona)
-
Escriptura - Introducció a la narrativa i Conte (Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès)
-
Dansa contemporània (Tragantdansa); Dansa butoh (amb Rosana Barra i Marlene Joobstl)
Publicacions
-
Criatures creadores, Viure en Família Nº108, març 2025, pàgs. 36-39
-
¿Cómo acompañar al Principito? La interacción entre el juego espontáneo y las disciplinas artísticas en Arterapia. Arteterapia: papeles de arteterapia y educación artística para la inclusión social, ISSN 1886-6190, Nº. 11, 2016, págs. 325-340
