
Què és SANDPLAY?
La teràpia de joc de sorra (Sandplay) parteix de la capacitat innata de l'infant per a desenvolupar-se i guiar el seu propi procés de transformació quan es generen les condicions de seguretat, confiança i llibertat que ho permeten.
​
La caixa de sorra on l'infant juga i crea les escenes a partir d'objectes i figures, actua com a continent i suport dels continguts psíquics que hi aboca en forma de metàfora sota la mirada càlida i empàtica de la terapeuta.
No es duen a terme intervencions directes, sinó que es treballa sobre allò que l'infant ha representat, així s'alleugen les possibles resistències o frustracions amb les que es pugui anar trobant. Això suposa descartar les interpretacions i les evocacions directes a allò viscut. La terapeuta observa i sosté, sense condicionar, interferir o jutjar la producció i transformació de símbols durant el procés terapèutic.
El Sandplay és dinàmic, treballa amb els processos subconscients i genera moviments en la psique de l'infant, el que facilita el creixement psíquic i el canvi, amb l'acompanyament i l'acceptació incondicional per part de la terapeuta.
SOBRE MI
Raquel Vela, artterapeuta
​
Se sol dir que un fill et canvia la vida, i no puc estar-hi més d’acord. Qui va empescar-se la frase, potser es referia a les acrobàcies a nivell logístic amb les que de sobte et trobes, o tal vegada als processos profunds de transformació personal als que et veus abocada si aprofites l’ocasió i et deixes portar. En el meu cas, serveixen totes dues raons, ser mare ho va capgirar tot, i molts dels plantejaments vitals que fins al moment eren vàlids van deixar de ser-ho.
Aquests qüestionaments van arribar també a l’àmbit professional, i van posar en crisi la meva trajectòria en l'àmbit del paisatge i l'urbanisme per fer-me replantejar objectius i apostar per nous projectes més propers a interessos que havien quedat al voral del camí, o que van aparèixer fruit de les noves experiències de vida. En aquest punt es va creuar amb mi l’artteràpia.
La possibilitat de conjugar l’exploració del procés de creació com a eina de treball terapèutic, amb les meves inquietuds per facilitar respostes al malestar de tipus emocional i relacional que havia observat en els entorns infantils que freqüentava arran de ser mare, em van empènyer a reorientar la mirada i la dedicació professional cap el vessant social. Per aquest motiu, des de 2015, a més de dedicar-me al disseny d'entorns urbans posant en el centre la vida de les persones, tinc el privilegi d'acompanyar nens i nenes en el seu camí cap a un major benestar.
Formació
-
Formada en Sandplay (Institut Gestalt de Catalunya, Barcelona, 2022-2023)
-
Postgraduada en anàlisi i intervenció sòcio-ambiental (Universitat de Barcelona-Universitat Autònoma de Barcelona, 2018-2019)
-
Màster en Artteràpia (AEC - Universitat de Vic, Barcelona, 2012-2015)
-
Màster en Arquitectura del Paisatge (Universitat Politècnica de Catalunya, Barcelona, 1997-1999)
-
Postgraduada en Jardineria i Paisatgisme (Universitat Politècnica de Catalunya, Barcelona, 1991-1992)
-
Enginyera agrícola (Universitat Politècnica de Catalunya, Barcelona, 1987-1992)
Disciplines artístiques
-
Il·lustració (Espai Francesca Bonnemaison, Diputació de Barcelona)
-
Escriptura - Introducció a la narrativa i Conte (Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès)
-
Dansa contemporània (Tragantdansa); Dansa butoh (amb Rosana Barra i Marlene Joobstl)
Publicacions
-
¿Cómo acompañar al Principito? La interacción entre el juego espontáneo y las disciplinas artísticas en Arterapia. Arteterapia: papeles de arteterapia y educación artística para la inclusión social, ISSN 1886-6190, Nº. 11, 2016, págs. 325-340
